Potrzebujesz pomocy w doborze zlewozmywaka? zadzwoń 784 610 315 (pn-pt w godz. 8-16 ).

Przemyślana kuchnia – miejsce na zlewozmywak

Powiedzenie „kuchnia sercem domu” zna każdy i pewnie każdy się z nim zgadza. Wspomnienia dziecięce często dotyczą zapachów dolatujących z ciepłej kuchni. Wracamy pamięcią do pachnących wypieków i kolorowych ciasteczek przygotowanych przez mamę lub babcię. Jednak nigdy się nie zastanawialiśmy się, ile pracy i dobrego zorganizowania wymagało od naszych mam i babć przygotowanie wszystkich smakołyków. Nie zastanawialiśmy się aż do pory, gdy to właśnie do nas zaczęło należeć gotowanie i kuchcenie. Miejsce pracy jest niezwykle istotne. Ważne jest, aby urządzenia kuchenne były pod ręką, a żeby tak było, meble muszą być ustawione w odpowiednim miejscu. Oczywiście każda kuchnia różni się wielkością i ustawieniem, jednak we wszystkich należy przestrzegać kilku prostych zasad, a praca stanie się prostsza. Miejsce pracy, czyli, jak nazywają to projektanci wnętrz kuchennych – „ciąg roboczy” składa się z lodówki, kuchenki, blatu roboczego i zlewozmywaka. W środku, pomiędzy kuchenką a lodówką, powinien być zlewozmywak i blat. Najpraktyczniej byłoby umieścić zlewozmywak obok lodówki, pamiętając, aby zachować pewien odstęp między urządzeniami, a blat roboczy umieścić obok kuchenki, aby w razie potrzeby odstawić garnek. Taki typowy „ciąg roboczy” zaleca się w kuchniach długich i wąskich, bądź małych i kwadratowych, chociaż w tych drugich można zamontować praktyczny zlewozmywak narożny. W dużych kuchniach optymalnym rozwiązaniem są wyspy kuchenne, na których umieszcza się płytę grzewczą, blat roboczy oraz zlewozmywak. Zlewozmywak nie może znajdować się zbyt blisko kuchenki bądź płyty grzewczej, gdyż łatwo mogłaby nas zaskoczyć niespodziewana „powódź”. Gdy na przykład po usłyszeniu dzwonka telefonu, wybiegniemy z kuchni, zostawiając odkręconą wodę. Woda – oczywiście „sama”- mogłaby też chlapnąć na gorącą patelnię i wywołać panikę w uciekającej od pryskającego tłuszczu gospodyni. Należy też zachować co najmniej kilkucentymetrowy odstęp od lodówki aby najzwyczajniej na nią nie nachlapać. Z tych samych powodów nie należy stawiać w pobliżu zlewozmywaka otwartych pojemników z solą, przyprawami lub mąką, aby woda nie mogła się do nich dostać. Przy projektowaniu kuchni należy pomyśleć, aby ściana nad zlewem była pokryta najlepiej płytkami ceramicznymi, co ułatwi późniejsze sprzątanie. Pamiętajcie, że nawet, jeśli posiadacie zmywarkę, to zlewozmywak jest konieczny w każdej kuchni. Posiadacze zmywarek nie unikną tego zakupu, ale mogą uniknąć dużych rozmiarów zlewozmywaka. Gdy naczynia nie są tak często zmywane w tradycyjnym zlewozmywaku, wystarczy, gdy posiada on jedną komorę. Jednak przy pracy będzie pomocna druga mniejsza komora przeznaczona do odsączania i suszenia. Osoby, które lubią się otaczać pięknymi przedmiotami mogą sobie dobrać stylowe baterie, które nadadzą niepowtarzalny urok kuchni. W takim pomieszczeniu, ładnie oświetlonym i z ładnymi urządzeniami, pracuje się przyjemniej.